Diadalmas várakozók – adventi igehirdetés sorozat

Szerkesztette:admin / Nov 26, 2016
article_image_full

Diadalmas várakozók

Valószínű ismerős az érzés, amikor arra várunk, hogy mobiltelefonunk vagy táblagépünk feltöltődjön?! Habár csak néhány percről van szó, és tudjuk, hogy a mobiltelefonok feltalálása előtt is volt élet a földön, mégis könnyen bosszankodunk azon, milyen hosszú időre van szükség ahhoz, hogy elektromos kütyünk újból használható legyen.

Folytonos sietségben élünk. Utálunk várakozni. Türelmetlenek vagyunk, ha az előttünk levő autó lassan halad. Ingerültekké vállunk, ha a gyorsbüfében lassúnak találjuk a kiszolgálást, elvégre azért gyorsbüfé, hogy villámsebesen kapják meg az emberek az ételt, amit rendeltek. Az orvosi rendelőben idegesen lapozzuk fel a reklámújság oldalait, azon tűnődve, miért is van szükség hónapokkal korábban regisztrálni a kivizsgálásra, ha még is hosszú időn keresztül várni kell, hogy ránk kerüljön a sor.

Az adventi időszak emlékeztet bennünk arra, milyen fontos megtanulni várakozni. Úgy általában is nagy erény a türelem, de mindennél fontosabb elsajátítani az Istenre való várakozás művészetét. Isten útján folyamatosan egyenes vonal van, ami azt jelenti tilos az előzés! Isten megy elől, ha megelőzzük, bajba sodorhatjuk magunkat és másokat is. Ha nem tartunk lépést Urunkkal, akkor lemaradunk tőle. Eltávolodunk a Szentlélek vezetésétől és meghátrálva elvéthetjük a célt.

Tartsd az ütemet Istennel! Ahhoz, hogy valakiből jó zenész váljon, képes kell, legyen tartania a tempót. „Azok az emberek, akik nem értik Isten időzítését lelkileg bénákká lesznek, próbálva jó dolgokat megvalósítani, de nem a megfelelő időben” (T. D. Jakes).

Isten soha nem siet! Amikor azt mondja nekünk „még nem” ez azt jelenti várakozni szükséges. Jeremiás próféta szerint, jó dolog várni az Urat: jó csendben várni az Úr szabadítására” (Jersir 3,26).  Habár sokszor nehéz, mégsem lehetetlen!

Tanuljunk a Biblia lapjain megelevenedő diadalmas várakozók életéből. Ábrahám várta Isten neki tett ígéreteinek beteljesülését. József szabadulni szeretett volna az igazságtalanul kapott börtönbüntetéséből. Jób gyógyulni vágyott fizikai és lelki sebeiből. Dávid a pusztulás gödréből várta a kimenekedést. Simeon népének helyreállásáért könyörgött. Pál mindennél jobban várta meglátni Jézust, akiért kész volt meghalni is. Kornéliusz barátaival együtt Péter apostolt várta, az Úr küldöttjét, aki majd elmondja nekik a Krisztusról szóló evangéliumot. Te mire vársz? Jézus te rád vár!

Szabó László lp.

www.rhbc.ro